Terschelling

terschelling

De eigenaar van een zomerhuisje op Terschelling is het huisje aan het opknappen. Onderdeel van deze werkzaamheden is het verbeteren van de thermisch isolerende schil. BCD Advies is gevraagd advies te leveren over het toe te passen soort isolatie. Naast het beperken van de energieverliezen in de winter speelde ook het tegengaan van oververhitting in de zomer een belangrijke rol.

Het huisje zal immers voornamelijk gedurende de zomermaanden in gebruik zijn. Slapen op een bloedhete zolder is dan geen pretje. Er is bewust voor gekozen om het probleem van de oververhitting niet met een airco op te lossen maar door het toepassen van vlasisolatie.

Vlasisolatie heeft namelijk een hoog warmte-accumulerend vermogen. De warmte die gedurende de dag op het dak straalt wordt grotendeels in de vlasisolatie opgeslagen, om vervolgens gedurende de koude nachten weer afgegeven te worden aan de omgeving. De temperatuur op zolder blijft zo enkele graden lager dan wanneer minerale wol, PUR of PIR toegepast zou worden.

Bijkomend voordeel van een natuurlijk isolatiemateriaal zoals vlas is dat er dampopen gebouwd kan worden. Moeilijk aan te brengen dampwerende folies zijn zodoende niet meer noodzakelijk. Risico op inwendige condensatie is met deze constructie niet aanwezig

Programma
Zomerhuisje op Terschelling

Opdrachtgever
Particulier

Werkzaamheden
energiebesparing en tegengaan oververhitting

Realisatie
2014-2015

Terug naar projecten

Deel deze pagina ...Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone