Ventileren wordt steeds belangrijker

verselucht

Een gezonde binnenlucht is nodig voor uw gezondheid! Het binnenklimaat wordt echter continu verontreinigd door onze dagelijkse bezigheden en door het gebouw zelf. Activiteiten zoals koken, douchen en ademhalen zorgen voor overmatige vochtproductie. Schoonmaakmiddelen, kopieerapparaten, de toegepaste bouwmaterialen en zelfs de grond stoten verontreinigen uit zoals formaldehyde en radon. Al deze stoffen zijn schadelijk voor uw gezondheid als ze in hoge concentraties voorkomen. Hoofdpijn, concentratieverlies, luchtwegproblemen en allergieën kunnen een direct gevolg zijn van vervuilde binnenlucht.

Vroeger bouwde men anders dan tegenwoordig. Onze gebouwen zaten vol met grote en kleine kieren, waardoor de lucht ongestoord naar binnen of buiten kon. In de bouwfysica noemen we dit ‘infiltratie’. Samen met de schadelijke stoffen verdween hiermee echter veel warmte uit onze huizen en kantoren. Daarnaast leidde tocht vaak tot koude voeten of een stijve nek.

Om de warmte binnen te houden en het comfort te verhogen zijn we in de loop der jaren deze infiltratie gaan beperken. Voordeuren sluiten beter aan op het kozijn, ramen zijn voorzien van rubbers (kierdichting) en in nieuwbouw wordt de aansluiting tussen kozijn en buitenmuur veelal afgeplakt. Een negatief gevolg hiervan was een ophoping van schadelijke stoffen en een achteruitgang van de kwaliteit van de binnenlucht.

Om een goede balans te vinden tussen binnenklimaat, comfort en energiegebruik is het noodzakelijk om de ongewenste en oncontroleerbare infiltratie (lucht die binnenkomt via naden en kieren) uit te sluiten en de ventilatie van het huis gecontroleerd uit te voeren. Dit is mogelijk door toepassing van ventilatieroosters in de gevel of een mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem.

andere publicaties
Deel deze pagina ...Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone